Home » activiteiten » natuurtuin

Natuurtuin Goffert

De Natuurtuin Goffert in het Goffertpark in Nijmegen is een unieke plek waar de natuurlijke diversiteit van de omgeving wordt gevierd en beschermd. Het park is een oase van rust en groen in de stad en biedt bezoekers de mogelijkheid om te genieten van de schoonheid en de rust van de natuur, terwijl ze ook kunnen leren over de lokale flora en fauna.

Entree Educatieve Natuurtuin Goffert

De Natuurtuin is ontstaan in de jaren 80 van de vorige eeuw, toen de gemeente Nijmegen besloot om een deel van het Goffertpark om te vormen tot een natuurlijk gebied. Het park was oorspronkelijk ontworpen als een sport- en recreatiegebied, maar het idee was om een deel van het park te laten veranderen in een meer natuurlijk gebied dat zou fungeren als een toevluchtsoord voor de lokale flora en fauna.

Het resultaat is een prachtige natuurtuin met een verscheidenheid aan landschappen, waaronder bossen, vijvers, moerassen en graslanden. Bezoekers kunnen genieten van de vele wandelpaden die door het park lopen en kunnen verschillende soorten dieren tegenkomen, zoals vogels, vlinders, konijnen en egels.

Een van de hoogtepunten van de Natuurtuin Goffert is het educatieve aspect. Het park biedt tal van educatieve programma’s voor kinderen en volwassenen, waaronder rondleidingen, workshops en natuuractiviteiten. Bezoekers kunnen ook deelnemen aan vrijwilligerswerk in het park, waardoor ze de kans krijgen om meer te leren over de lokale flora en fauna en bij te dragen aan het behoud van het park.

Het behoud van de lokale biodiversiteit is een belangrijk doel van de Natuurtuin. Het park heeft een verscheidenheid aan planten en dieren die uniek zijn voor de regio en die elders in Nederland zeldzaam zijn geworden. Door het behoud van deze soorten helpt de Natuurtuin om de ecologische stabiliteit van het gebied te behouden en te verbeteren.

Een voorbeeld van een zeldzame soort die in de Natuurtuin wordt beschermd, is de knoflookpad. Deze pad is in Nederland een bedreigde diersoort en komt nog maar op enkele plaatsen voor. De Natuurtuin heeft speciale maatregelen genomen om het leefgebied van de knoflookpad te beschermen, zoals het creëren van moerassige omgevingen en het plaatsen van speciale amfibieënovergangen over de wandelpaden om te voorkomen dat de dieren worden platgereden.

Het park heeft ook een speciale vlindertuin, waar bezoekers meer kunnen leren over de lokale vlinders en hun levenscyclus. De tuin is beplant met speciale bloemen die vlinders aantrekken en biedt een rustige plek om te genieten van de schoonheid van deze fascinerende insecten.

De Natuurtuin is niet alleen belangrijk voor de biodiversiteit van het gebied, maar ook voor het welzijn van de lokale gemeenschap. Het park biedt een rustige plek om te ontsnappen aan de drukte van de stad.

De Natuurtuin biedt ook tal van mogelijkheden voor recreatie en ontspanning. Naast wandelen en het observeren van de lokale flora en fauna, kunnen bezoekers ook picknicken, barbecueën en sporten op de daarvoor aangewezen plekken.

Het park is ook een populaire locatie voor fotografen en kunstenaars die geïnspireerd worden door de schoonheid en de rust van de omgeving. Veel mensen komen naar de Natuurtuin om te mediteren, yoga te beoefenen of gewoon om te genieten van de rustige omgeving.

De Natuurtuin Goffert is een plek waar jong en oud kunnen leren over de natuurlijke wereld om ons heen en waar we kunnen begrijpen hoe we ons als mens in die omgeving kunnen voegen. Door de educatieve programma’s en vrijwilligerswerk, biedt het park een unieke kans om betrokken te raken bij het behoud van de lokale biodiversiteit.

Het beheer van de Natuurtuin is in handen van de gemeente Nijmegen, in samenwerking met vrijwilligersorganisaties. Het onderhoud en de ontwikkeling van het park is gericht op het behoud van de natuurlijke diversiteit van het gebied, terwijl de toegankelijkheid voor bezoekers wordt gewaarborgd.

Als onderdeel van het beheer van het park, worden er regelmatig activiteiten georganiseerd om de natuurlijke diversiteit van het gebied te bevorderen. Zo worden er bijvoorbeeld bomen geplant, insectenhotels gebouwd en nestkastjes opgehangen om de lokale dieren te helpen.

Al met al is de Natuurtuin in het Goffertpark een prachtige plek die de biodiversiteit van het gebied viert en beschermt. Het biedt bezoekers de mogelijkheid om te genieten van de schoonheid van de natuur en tegelijkertijd te leren over de lokale flora en fauna. Door de educatieve programma’s en vrijwilligerswerk, biedt het park ook een unieke kans om betrokken te raken bij het behoud van deze bijzondere plek en haar bewoners.