Home » geschiedenis

Geschiedenis Goffertpark

Het Goffertpark is een bekend park in Nijmegen, Nederland. Het park heeft een oppervlakte van ongeveer 82 hectare (circa 121 voetbalvelden) en is een populaire bestemming voor recreatie, sport, concerten en evenementen. De geschiedenis van het Goffertpark begint in de jaren dertig van de vorige eeuw.

goffertboerderij-geschiedenis

In de jaren dertig was Nederland in de greep van de economische crisis. Om de werkloosheid te bestrijden werden er verschillende werkverschaffingsprojecten opgezet, waaronder de aanleg van het Goffertpark. Het Goffertpark werd aangelegd op voormalige heidegronden en boerderijen. Het ontwerp was geïnspireerd op Engelse landschapstuinen en omvatte verschillende elementen, zoals glooiende grasvelden, kronkelende paden, vijvers, bruggen en bomen. De aanleg van het park was een enorm project en bood werk aan honderden werklozen.

Het park werd vernoemd naar de nabijgelegen Goffertboerderij, die nog steeds in het park te vinden is. Het nieuwe park ging open voor het publiek op zaterdag 8 juli 1939.

goffertboerderij-1939

Goffertboerderij in 1939

Na de aanleg van het park werd het al snel een populaire bestemming voor recreatie. In de jaren vijftig werd het park uitgebreid en kreeg het zijn huidige omvang. In deze tijd werden er ook een aantal sportvelden en een zwembad aangelegd. Het park werd een belangrijke plek voor sportevenementen en concerten.

In de loop der jaren is het Goffertpark steeds verder ontwikkeld en uitgebreid. Er zijn nieuwe paden en speelvoorzieningen aangelegd, er is een dierenweide gekomen en er zijn verschillende kunstwerken geplaatst. Het park is tegenwoordig een belangrijke groene long in Nijmegen en een geliefde plek voor inwoners en toeristen om te ontspannen en te genieten van de natuur.

Maar het Goffertpark heeft niet alleen een recreatieve en culturele geschiedenis, maar ook een rijke natuurlijke geschiedenis. Het park is gelegen in het rivierengebied van de Rijn en de Waal, dat bekend staat om zijn karakteristieke flora en fauna. Het park is dan ook een belangrijk gebied voor verschillende plant- en diersoorten die kenmerkend zijn voor dit rivierenlandschap. Zo groeien er in het park bijvoorbeeld verschillende soorten wilgen, populieren en elzen die van nature voorkomen in de uiterwaarden. Ook zijn er verschillende soorten orchideeën te vinden en broeden er diverse vogelsoorten, zoals de rietzanger en de grasmus.

Naast de natuurlijke en recreatieve waarde van het park heeft het Goffertpark ook een bijzondere geschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het park speelde een belangrijke rol in het verzet tegen de Duitse bezetting. In het park werden bijvoorbeeld wapendroppings georganiseerd en onderduikers verborgen.

In de loop der jaren is het Goffertpark ook regelmatig onderwerp geweest van politieke discussies en debatten. Zo is er veel discussie geweest over de ontwikkeling van nieuwe sport- en evenementenfaciliteiten in het park, zoals de uitbreiding van het voetbalstadion. Ondanks deze uitdagingen blijft het Goffertpark een belangrijke groene oase in de stad en een geliefde plek voor inwoners en bezoekers. Jaarlijks worden er verschillende evenementen georganiseerd in het park, zoals de vrijmarkt op koningsdag. Ook vinden er regelmatig concerten plaats in het park en in het openlucht theater.

Al met al heeft het Goffertpark een rijke geschiedenis en een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Nijmegen. Het park is niet alleen een recreatieve bestemming, maar ook een belangrijk gebied voor natuurbehoud en cultuurhistorie. Het park blijft zich ontwikkelen en vernieuwen, en zal ongetwijfeld nog vele generaties inwoners en bezoekers blijven inspireren en vermaken.

Meer informatie over de geschiedenis van het goffertpark kunt u vinden op: https://www.noviomagus.nl/Gastredactie/Vos/Vos.htm

https://www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/info/39_Goffertpark